Blog - co nowego?

Idzie wiosna. Zadbaj o wątrobę!
0 komentarze
3107 odsłony
Nowości

Czy wiesz, że według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, wątroba to organ związany z wiosną? Oznacza to, że właśnie w tym czasie, twoja wątroba będzie domagała się większej uważności i troski.

Bulion kostny ratunkiem dla jelit?
0 komentarze
1348 odsłony
Nowości

Bulion kostny. Brzmi niezbyt zachęcająco. Okazuje się jednak, że jeśli przełamiesz opory i przygotujesz go 
zgodnie z przepisem - możesz doświadczyć nieocenionych efektów zdrowotnych tej "zupy".

Zadbaj o zdrowe jelita
0 komentarze
1694 odsłony
Nowości

O tym, że stan naszych jelit ma istotny wpływ na nasze zdrowie i odporność już wiemy i nikogo do tego nie trzeba przekonywać. Zdrowa dieta, ruch, eliminacja przewlekłego stresu, probiotyki - oto co wpływa na zdrowy mikrobiom jelit i prawidłowe działanie kosmków jelitowych. O kosmkach jelitowych nie mówi się wiele, tymczasem te małe wypustki pokrywające błonę śluzową jelita cienkiego, odgrywają gigantyczną rolę w układzie trawiennym, ponieważ ich praca polega na wchłanianiu substancji odżywczych.

Jak zrobić wegański jogurt
0 komentarze
1595 odsłony
Nowości

To, że nie jesz produktów pochodzenia zwierzęcego nie oznacza, że nie możesz delektować się zdrowym, probiotycznym jogurtem. Dzięki naszym bakteriom przygotujesz go na bazie napojów roślinnych. Efekt działania ten sam!

Dlaczego wolę domowe kwaśne mleko
0 komentarze
1232 odsłony
Nowości

Ostatnio na blogu przeczytałam artykuł lek. med. Urszuli Chorzępy: “Dlaczego nasze kultury bakterii zamiast gotowego jogurtu”. O wyższości napojów fermentowanych przygotowanych samodzielnie w domu napisano już wiele. Postanowiłam sama się o tym przekonać. Wszak półki sklepowe wręcz uginają się od gotowych produktów fermentowanych, które możesz kupić o każdej porze dnia i nocy.

WIOSNA WIOSNA WIOSNA
0 komentarze
1663 odsłony
Nowości

Wiosna jest czasem, kiedy możemy też przeprowadzić kuracje, które wzmocnią nasz organizm na cały rok. Jedną z najważniejszych i polecanych przeze mnie pacjentom od wielu lat jest picie soku ze świeżej pokrzywy. Można dodać też do niej całe ziele mniszka, liście lebiodki lub krwawnika.

Dlaczego nasze kultury bakterii zamiast gotowego jogurtu?
0 komentarze
1211 odsłony
Nowości

Wytworzone za pomocą naszych kultur bakteryjnych produkty zawierają dużo więcej żywych, korzystnych bakterii niż jakikolwiek probiotyk. W jogurtach produkowanych przemysłowo ilość bakterii będzie zdecydowanie mniejsza. Jedną z przyczyn jest czas upływający od momentu produkcji do dotarcia do konsumenta.

W poszukiwaniu serotoniny
0 komentarze
734 odsłony
Nowości

Początek jesieni to doskonały moment, aby przypomnieć sobie o serotoninie. To przecież ważny neuroprzekaźnik w układzie nerwowym, który reguluje nasz nastrój i nie bez przyczyny nazywany jest hormonem szczęścia. Produkcja serotoniny odbywa się głównie w błonie śluzowej jelit, płytkach krwi oraz mózgu. Jednak do jej produkcji niezbędny jest l-tryptofan.

Jogurt domowy.
0 komentarze
531 odsłony
Nowości

Zapraszamy do lektury obszernego tłumaczenia artykułu doktora Josepha Mercoli.

Jelita. Twój drugi mózg?
0 komentarze
986 odsłony
Nowości

Coraz częściej mówi się, że przewód pokarmowy jest jednym z najbardziej złożonych mikrobiologicznych systemów na Ziemi, a jego wpływ na nasze zdrowie i psychikę jest tak duży, że nazywany jest „drugim mózgiem”.

Mikrobiom naszych jelit tworzy prawie 100 trylionów bakterii, grzybów, wirusów i innych mikroorganizmów. Postęp naukowy jasno pokazuje, że organizmy te odgrywają ważną rolę w naszym zdrowiu, zarówno psychicznym, jak i fizycznym.