Ile godzin potrzeba aby jogurt powstał?

Czas jaki jest potrzebny do wytworzenia jogurtu: waha się od  8 (w przypadku kolejnego namnożenia) do 12 godzin, a czasem nawet 16- 24 godziny przy pierwszym namnożeniu lub przy wykorzystaniu mleka roślinnego.

Przy 1 namnożeniu wstawiamy w ciepłe miejsce na 12h, po tym czasie otwieramy, delikatnie całość mieszamy (na dnie słoika najczęściej skupiają się bakterie) i sprawdzamy konsystencję i smak! Jeśli posmak jest choć trochę już jogurtowy, to wystarczy, wstawiamy OTWARTY słoik do lodówki, natomiast jeśli posmak jest bardziej mleczny, należy całość podgrzać (temp.42 stopnie) i odstawić na kolejne 10-12h w ciepłe miejsce do namnożenia. Zdarza się,że potrzebują bakterie więcej czasu w zależności od jakości mleka i stabilności temperatury.

Jeśli jogurt nie wychodzi, prosimy nie wylewać go, zawsze warto zrobić kolejne namnożenie. Bakterie tam są, jednak z nie wiadomo jakich przyczyn nie miały warunków do namnożenia się. W razie niejasności prosimy o kontakt z nami. 

Jakiego mleka należy używać?

Do wyprodukowania jogurtu możemy użyć mleka krowiego, może być tzw,świeże,  pasteryzowane,ale NIE UHT!,  mleka koziego lub dowolnego mleka roślinnego ( migdałowego, jaglanego, sojowego, kokosowego). Z doświadczeń naszych klientów na mleku ryżowym jogurty mogą nie wyjść, lecz wychodzą na napoju ryżowym.

Należy unikać mocnego mieszania, nie miksować bezpośrednio jogurtu blenderami. Bakterie są bardzo delikatne.

PRODUKTY WYTWORZONE NA MLEKACH ROŚLINNYCH W KONSYSTENCJI SĄ RZADKIE, "DO PICIA".

Jak przechowywać jogurt?

Po namnożeniu jogurt otwieramy i przechowujemy otwarty w lodówce. Najpierw pracują w zamkniętym szczelnie pojemniku bakterie beztlenowe, a później po wytworzeniu należy pojemnik otworzyć, aby pracowały bakterie tlenowe, inaczej jogurt zepsuje się.

Czy można wykorzystać tylko część saszetki?

Należy wykorzystać całą saszetkę na 1 litr mleka, nie można pozostawić części zawartości na później.

Jaki termin przydatności mają bakterie?

Bakterie mają około 12 miesięcy przydatności i powinny być przechowywane w lodówce. 

Gdzie można kupić bakterie?

Bakterie można kupić na stronie www.LeczenieZywieniem.pl lub w dowolnym sklepie znajdującym się na stronie GdzieKupić 

Czy bakterie są modyfikowane genetycznie?

Wszystkie nasze bakterie nie są modyfikowane genetycznie.

 Jak pakowane są bakterie?

Bakterie są pakowane w pojedyncze saszetki po około 4,9g.

Czy do namnożenia potrzebna jest jogurtownica?

Do wyprodukowania jogurtu nie potrzebujemy jogurtownicy. Można skorzystać z termosu, garnka emaliowanego lub szklanego słoika. Ważne jest, aby pojemnik, w którym robimy namnażanie był pojemności 1 litra, aby całość została wypełniona mlekiem (1litrem), prosimy nie brać słoików 2 litrowych do zrobienia 1 litra jogurtu, mogą wtedy nie wyjść.

Standardowy słoik 1L lub 0,9 w zupełności wystarczy. Wlane mleko z bakteriami powinno wypełniać całą przestrzeń słoika, nie może być pustej przestrzeni między wieczkiem a mlekiem z bakteriami, czyli w słoiki 1,5 litrowym na 1 litr mleka będzie za dużo pustej przestrzeni do wieczka.

Jak zabezpieczane są bakterie w transporcie?

Każda saszetka na czas transportu powinna być odpowiednio zabezpieczona np. folią bąbelkową, nie ma wymogów przewozu bakterii w termicznych opakowaniach.

Saszetkę warto włożyć do lodówki po otrzymaniu produktu.

Przewozić zrobiony jogurt także można, jednak musi być w chłodnym miejscu, teoretycznie nic nie powinno się z nim stać pod warunkiem braku wstrząsów.

Bakterie są bardzo delikatne.

W jakiej temperaturze można przewozić saszetki z bakteriami? 

Bezpieczna temperatura do przewożenia saszetek z bakteriami powinna być poniżej 54 stopni. 

Dlaczego mam robić jogurt zamiast łykać probiotyki ?

W jogurcie znajduje się wielokrotnie więcej bakterii niż w preparatach pro biotycznych.

Co ważniejsze, bakterie potrzebują do właściwego wzrostu wielu substancji, bez których ich wzrost nie jest możliwy.

W osłabionym organizmie może ich brakować, ale znajdują się w produktach, z których przygotowujemy jogurt. Mamy wtedy pewność, że bakterie będą w najlepszej możliwej

„formie” – będzie ich dużo i będą żywotne.

Do której godziny mogę złożyć zamówienie aby wyszło tego samego dnia?

Opłacone zamówienie złożone do godziny 12:00 wysyłane są tego samego dnia. 

Co zrobić jeśli jogurt nie wychodzi?

Zdarza się, że przy pierwszym podejściu nie wyjdzie, należy w takim przypadku nie wylewać mleka z bakteriami tylko ponowić proces, tzn.wsadzić ponownie mleko z bakteriami do pojemnika w którym robiło się: słoika czy jogurtownicy, utrzymać temperaturę 40-42 stopnie do 8 godz.

(NIE podgrzewać mleka  z kulturami bakterii), jeżeli po ponownej próbie również nic nie wyjdzie to prosimy o informację.

Przyczyny mogą być bardzo złożone,może być to mleko (powinno być najlepiej 3,2% nie UHT), najlepsze jest mleko od rolnika jeżeli jest taka możliwie, jeżeli osoba, która namnaża jest chora np.przeziębiona, bądź kobieta w trakcie menstruacji to również może być przyczyną.


Czy bakterie Jogurt L+, jogurt naturalny, kefir, kwaśne mleko mogą spożywać osoby z alergią na białko mleka przy zastosowaniu mleka roślinnego? 

Tak, mogą.

Czym różni się tradycyjne kiszenie od kiszenia na naszych bakteriach?

Kisząc tradycyjną metodą nigdy nie ma się pewności ile jest niewłaściwych bakterii z otoczenia, które mogą  powodować pleśnienie,a bakterie zawarte w saszetce są na tyle silne, że chronią kiszone warzywa czy owoce.

Gdzie znajduje się data przydatności do spożycia

Data przydatności do spożycia jest podana na każdej saszetce wraz z informacjami dotyczącymi składu bakterii.  

Reklamacje:

aby rozpocząć procedurę reklamacyjną niezbędne jest: ZDJĘCIE, opis wykonania namnożenia

- prosimy przysłać maila z oficjalną reklamacją zakupionego towaru

do maila należy dołączyć zdjęcia wadliwego produktu! ( jeśli jogurt nie wyszedł, należy zrobić zdjęcie nieudanego jogurtu w przezroczystym pojemniku (słoiku, czy innym), aby ujęta była zawartość, słoik z góry / od przodu, oraz nabrane na łyżkę i zrobienie zdjęcia), 

- w mailu opisać w skrócie sposób robienia namnażania: czas namnażania (ile w sumie godzin minęło), rodzaj mleka,  metoda namnażania (słoik, jogurtownica), sposób utrzymania temperatury - piekarnik, koc,lub inna), opis smaku i konsystencji po namnożeniu.

- w mailu uwzględnić dane do wysyłki wraz z nr kontaktowym (niezbędne do realizacji wysyłki w przypadku uznania reklamacji)

Ze względu na ogromną ilość e-maili z pytaniami, nie jesteśmy w stanie w krótkim czasie na nie odpowiadać. 

Nie udzielamy porad lekarskich.