
- Obecnie brak na stanie
Łagodny smak i skład bakteryjny powoduje, że polecane jest dla dzieci.
Ponieważ bakterie rozkładają laktazę, kwaśne mleko jest lżej strawne i lepiej tolerowane niż zwykłe mleko i ma pozytywny wpływ na florę jelitową. Dostarcza także dziecku wielu naturalnych, łatwo przyswajalnych substancji m.i.n. aminokwasów, wapnia, witamin z grupy B, K2 i innych potrzebnych do wzrostu i rozwoju składników.
1 saszetka wystarcza na przygotowanie 1 litra kwaśnego mleka.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE
Masa netto: 4,9g
Eko kwaśne mleko
Bakterie kwaśnego mleka do wytwarzania domowego kwaśnego mleka
Łagodny smak i skład bakteryjny powodują, że polecane jest dla dzieci. Kwaśne mleko jest lżej strawne i lepiej tolerowane niż zwykłe mleko oraz inne produkty fermentowane. Dostarcza dziecku wielu naturalnych, łatwo przyswajalnych substancji m.in. aminokwasów, wapnia, witamin z grupy B, K2 i innych potrzebnych do wzrostu i rozwoju składników.
1 saszetka wystarcza na przygotowanie 1 litra jogurtu.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE
Masa netto: 4,9g
Lactococcus lactis
Lactococcus cremoris
Lactococcus lactis subsp.diacetylactis
Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
- jako składnik codziennej diety dziecka
- w czasie i po kuracjach antybiotykowych
- dla kobiet w ciąży (na zmianę z jogurtem L+)
- dla wzmocnienia odporności
- przy alergiach
- przy problemach z trawieniem i wchłanianiem pokarmu
1 saszetka wystarcza na przygotowanie 1 litra jogurtu.
Produkt do wielokrotnego namnażania. Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.
Nasze kultury bakterii zostały uznane przez rynek międzynarodowy za bezpieczne do spożycia.
Ze względu na właściwości zdrowotne, sposób dawkowania naszych bakterii może być różny w konkretnych krajach, z racji przepisów prawnych.
Produkt zgodny z Dyrektywą UE 1829/2003 i 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 22.09.2003
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE
Masa netto: 4,9g
Z NASZEGO KWAŚNEGO MLEKA MOŻNA TEŻ ROBIĆ SER I SERWATKĘ, które nadają się do spożycia oraz celów kosmetycznych.
Wspiera procesy trawienne oraz wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit. Dzięki żywym bakteriom i zawartości kwasu mlekowego sprzyja zwalczaniu szkodliwych bakterii i grzybów, przywracając prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz jego prawidłowe pH.
Zawiera dużą ilość witamin m.in. A, B₂, B₁₂, K₂. Witamina B₂ to typowa witamina młodości. Witamina B₂ bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek i wzmacnia układ nerwowy.
Zawiera m.in. dużą ilość wapnia organicznego. Wapń bierze udział w ponad 300 reakcjach zachodzących w naszym organizmie. Ma również duże zastosowanie w kosmetyce – można stosować np. przy rozstępach skórnych.
Składników modyfikowanych genetycznie
Cukru, zagęszczaczy, glutenu, ani żadnych dodatków chemicznych
Śladowych ilości alergenów
Produktów (zbóż) glutenowych, jajek, ryb, soi, orzeszków ziemnych, selera, musztardy (gorczycy), sezamu, dwutlenku siarki i dwusiarczku, skorupiaków, mięczaków, łubinu.
Najlepiej używać mleka pełnotłustego krowiego, koziego (nie typu UHT) lub napoju roślinnego (migdałowego, sojowego, owsianego).
Litrowy słoik (najlepiej wcześniej wyparzony) ze szczelnym zamknięciem.
Saszetkę z kulturami bakterii kwaśnego mleka.
Litr mleka lub napoju roślinnego
1. Podgrzej mleko do temperatury 42° (dotyczy mleka pasteryzowanego ze sklepu).
Mleko świeże podgrzewamy do 80°C, aby zabić obce bakterie (na powierzchni mleka pojawia się pierwszy kożuszek).
2. Przelej mleko do naczynia (np. szklanego słoika) i wystudź do temp. 42°C.
3. Otwórz saszetkę z bakteriami, wsyp do mleka i delikatnie zamieszaj. Szczelnie zamknij naczynie. Bakterie wsypujemy do mleka, które ma 42°C! W wyższej temperaturze bakterie giną.
Do mierzenia temperatury możesz użyć specjalnego termometru. Kupisz go tutaj
4. Zostaw do fermentacji od 8 do 16 godzin w temperaturze około 42°C, aż do uzyskania właściwej gęstej konsystencji. Przeważnie trwa to około 12 godz.
Aby utrzymać temperaturę 42°C, możemy wstawić słoik do garnka z bardzo ciepłą wodą sięgającą poniżej poziomu zakrętki (oczywiście wodę należy wtedy co jakiś czas wymieniać na ciepłą). Słoik możemy również wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika albo zawinąć w koc. Kolejnym sposobem jest wykorzystanie specjalnej jogurtownicy, którą możesz kupić tutaj
Jeśli nie wychodzi pierwsze namnożenie, można przetrzymać mleko nawet do 24 godz.
Po 12 godz. sprawdź, czy kwaśne mleko jest gotowe — jeśli nic nie wyszło, podgrzej całość (w piekarniku lub garnku z ciepłą wodą) i znowu odstaw na kolejne maksymalnie 12 godz. do namnożenia.
W przypadku napojów roślinnych postępujemy zgodnie z ogólną instrukcją namnażania bakterii, musimy jednak pamiętać o dwóch istotnych rzeczach:
1. Mleka roślinne nie zawierają laktozy, którą żywią się bakterie. Dlatego dodaj łyżkę cukru na 1 litr napoju (stewia, ksylitol nie będą działać!). W procesie fermentacji cukier zostanie „zjedzony” przez bakterie. Cukier dodajemy przed podgrzaniem napoju, tak, aby dobrze się rozpuścił.
2. Kwaśne mleko z napojów roślinnych wychodzi dość rzadkie, dlatego dodaj 1 łyżeczkę agar-agar na 1 litr napoju, aby konsystencja kwaśnego mleka była bardziej gęsta.
Po skwaszeniu zdejmij pokrywkę i przechowuj w lodówce.
Tak przygotowany produkt nadaje się do spożycia, ale również stanowi źródło bakterii do następnego namnażania.
Następne namnażanie najlepiej przeprowadzić w ciągu pierwszych 3 dni, a nie później niż 7 dni od wytworzenia poprzedniego produktu (im starszy zakwas, tym gorzej się namnaża).
Na każdy litr nowo przygotowanego mleka/napoju roślinnego (wg pkt. 1 i 2) dajemy 4 łyżki poprzednio wytworzonego produktu i postępujemy dokładnie tak samo, jak w przypadku pierwszego namnażania.
Przy zastosowaniu się do zaleceń producenta i wykonywaniu regularnego namnażania zgodnie z instrukcją, proces ten można przeprowadzać przez kilka (do 6) miesięcy.
Namnożony produkt może być przechowywany w lodówce do 7 dni, w saszetce wg terminu przydatności do użycia (saszetkę należy również przechowywać w lodówce).
Terapię jogurtową rozpoczynamy od Jogurtu L+.
Dzięki zawartym w nim bakteriom zostaje przywrócona prawidłowa flora bakteryjna przewodu pokarmowego.
Szczególnie ważny jest Acidophilus, którego działanie wspomaga leczenie chorób przewodu pokarmowego spowodowanych przez Helicobacter pylori.
Po 14 dniach dołączamy kwaśne mleko.
Rano w dalszym ciągu pijemy Jogurt L+, a w południe i wieczorem kwaśne mleko.
Bakterie kefirowe do wytwarzania domowego kefiru
Ze względu na nieco inny skład i pozytywny wpływ na przemianę materii, szczególnie polecany jako wspomaganie odchudzania i oczyszczania organizmu.
Podobnie jak pozostałe produkty pozytywnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, reguluje perystaltykę jelit, poprawia trawienie i wchłanianie pokarmu.
W przypadku kefiru obok fermentacji kwasu mlekowego odbywa się tutaj lekki rozwój CO2. Ma to wpływ na efektywne przesuwanie pokarmu w jelicie cienkim.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE
Masa netto: 4,9g
Bakterie jogurtowe do wytwarzania jogurtu L+
Ze względu na bogaty i różnorodny skład bakteryjny jogurt L+ jest najbardziej uniwersalny i odpowiedni dla wszystkich grup wiekowych. Polecany na początek w celu odbudowy flory bakteryjnej jelit oraz później na zmianę z innymi produktami jako kontynuacja kuracji.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE / SPOZA UE
Masa netto: 4,9g
CENA DOTYCZY 1 SZT.
Bakterie jogurtowe do wytwarzania naturalnego jogurtu
Polecany jest szczególnie dla seniorów. Zawiera bakterie, którym przypisuje się pozytywny wpływ na długowieczność. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawia trawienie i wchłanianie, wzmacnia florę bakteryjną przewodu pokarmowego, co jest bardzo istotne dla osób starszych. Przyrządzany z pełnego mleka zawiera substancje działające przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, obniża również poziom cholesterolu.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE
Masa netto: 4,9g
Nasze kultury bakterii do kiszenia zawierają bakterie Lactobacillus plantarum, które należą do grupy bakterii kwasu mlekowego. Przeznaczone do fermentacji warzyw, owoców i soków. 1 saszetka wystarczy do ukiszenia 1 kg warzyw.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE / SPOZA UE
Masa netto: 4,9g
CENA DOTYCZY 1 SZT.
Łagodny smak i skład bakteryjny powoduje, że polecane jest dla dzieci.
Ponieważ bakterie rozkładają laktazę, kwaśne mleko jest lżej strawne i lepiej tolerowane niż zwykłe mleko i ma pozytywny wpływ na florę jelitową. Dostarcza także dziecku wielu naturalnych, łatwo przyswajalnych substancji m.i.n. aminokwasów, wapnia, witamin z grupy B, K2 i innych potrzebnych do wzrostu i rozwoju składników.
1 saszetka wystarcza na przygotowanie 1 litra kwaśnego mleka.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE
Masa netto: 4,9g
* Wymagane pola
Bakterie jogurtowe do wytwarzania jogurtu L+
Ze względu na bogaty i różnorodny skład bakteryjny jogurt L+ jest najbardziej uniwersalny i odpowiedni dla wszystkich grup wiekowych. Polecany na początek w celu odbudowy flory bakteryjnej jelit oraz później na zmianę z innymi produktami jako kontynuacja kuracji.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE / SPOZA UE
Masa netto: 4,9g
CENA DOTYCZY 1 SZT.
Bakterie jogurtowe do wytwarzania naturalnego jogurtu
Polecany jest szczególnie dla seniorów. Zawiera bakterie, którym przypisuje się pozytywny wpływ na długowieczność. Reguluje pracę przewodu pokarmowego, poprawia trawienie i wchłanianie, wzmacnia florę bakteryjną przewodu pokarmowego, co jest bardzo istotne dla osób starszych. Przyrządzany z pełnego mleka zawiera substancje działające przeciwmiażdżycowo, przeciwnowotworowo, obniża również poziom cholesterolu.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE
Masa netto: 4,9g
Bakterie kefirowe do wytwarzania domowego kefiru
Ze względu na nieco inny skład i pozytywny wpływ na przemianę materii, szczególnie polecany jako wspomaganie odchudzania i oczyszczania organizmu.
Podobnie jak pozostałe produkty pozytywnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, reguluje perystaltykę jelit, poprawia trawienie i wchłanianie pokarmu.
W przypadku kefiru obok fermentacji kwasu mlekowego odbywa się tutaj lekki rozwój CO2. Ma to wpływ na efektywne przesuwanie pokarmu w jelicie cienkim.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE
Masa netto: 4,9g
Nasze kultury bakterii do kiszenia zawierają bakterie Lactobacillus plantarum, które należą do grupy bakterii kwasu mlekowego. Przeznaczone do fermentacji warzyw, owoców i soków. 1 saszetka wystarczy do ukiszenia 1 kg warzyw.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE / SPOZA UE
Masa netto: 4,9g
CENA DOTYCZY 1 SZT.
Łagodny smak i skład bakteryjny powoduje, że polecane jest dla dzieci.
Ponieważ bakterie rozkładają laktazę, kwaśne mleko jest lżej strawne i lepiej tolerowane niż zwykłe mleko i ma pozytywny wpływ na florę jelitową. Dostarcza także dziecku wielu naturalnych, łatwo przyswajalnych substancji m.i.n. aminokwasów, wapnia, witamin z grupy B, K2 i innych potrzebnych do wzrostu i rozwoju składników.
1 saszetka wystarcza na przygotowanie 1 litra kwaśnego mleka.
CERTYFIKAT PL-EKO-02, ROLNICTWO UE
Masa netto: 4,9g
Komentarze do produktu
Ocena uznania nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twojego raportu nie można wysłać