- Obecnie brak na stanie
Autorki:
- Jadwiga Kempisty (lekarz pediatra) otrzymała dyplom lekarza ponad pół wieku temu. Zawsze poszukiwała najlepszych metod pomocy pacjentom. Naczelną zasadą stosowaną przez autorkę było traktowanie organizmu całościowo(holizm). Jako pierwsza wprowadziła do Polski pojęcie skiełkowanego zboża, wydając na ten temat książkę w 1997 roku. Od 1994 roku wydała serię książek "Leczenia żywieniem". Od wielu lat propagowałą idee zdrowego odżywiania. Kładła nacisk na odbudowę prawidłowej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego m.in. przy pomocy żywych szczepów bakteryjnych, odpowiednio dobranych do schorzeń.
- Urszula Chorzępa (specjalista medycyny rodzinnej) zajmuje się leczeniem i prewencją chorób za pomocą właściwego odżywiania i metod medycyny niekonwencjonalnej (ziołolecznictwo, Tradycyjna Medycyna Chińska, homeopatia klasyczna), indywidualnie dobieranych dla potrzeb pacjentów. Jest zwolenniczką holistycznego podejścia do zdrowia , uwzględniającego indywidualność pacjenta, jego tryb życia i środowisko. Uczyła m.in. w Londyńskim Szpitalu Królewskim i w Szwajcarskim Instytucie Homeopatii. Wykorzystuje i łączy wiedzę z wielu dziedzin medycyny konwencjonalnej i niekonwencjonalnej w celu doboru najlepszych długofalowych metod pomocy pacjentom w odzyskaniu i utrzymaniu dobrego stanu zdrowia.
"Leczenie żywieniem" Jadwiga Kempisty, Urszula Chorzępa
NOWE WYDANIE VI UZUPEŁNIONE I POPRAWIONE 2019
Naczelną zasadą stosowaną przez autorki jest wieloaspektowe podejście do pacjenta, czyli traktowanie organizmu jako całość (holizm). Podejście holistyczne jest sposobem ujęcia problematyki niniejszej książki. Co za tym idzie - nie leczy się np. wątroby, ucha czy kolana, lecz cały organizm.
Autorki twórczo wykorzystują tradycyjne i doświadczenia z zakresu zdrowego żywienia oraz lecznictwa pochodzące z rozmaitych kultur, między innymi chińskiej, żydowskiej, staropolskiej, łącząc je wszystkie z najnowszymi osiągnięciami medycyny molekularnej.
Spis rozdziałów:
- Ogólne zasady żywienia
- Przewód pokarmowy
- Zegar biologiczny człowieka
- Technika jedzenia
- Łączenie pokarmów
- Nieprawidłowe nawyki żywieniowe
- Odbudowa przewodu pokarmowego
- Estrogeny
- Odżywianie w otyłości
- Choroba wrzodowa żołądka
- Kalorie czy energia?
- Leczenie chlorofilem
- Makro i mikroelementy
- Medycyna ziarna
- Leczenie akupunkturą
- Akupresura
- Kalendarz żywieniowy dla europy środkowej
- Płyny uzupełniające
- Cholesterol
- Poznaj swój organizm i zaufaj mu
- Prawdy i mity
- Parę uwag na temat trawienia
- Kilka uwag o kuchni
- Badania naukowe - czy medycyna przyszłości?
- Epigenetyka - nowe informacje na temat odżywiania
- Neurogastroenterologia
- Terroryzm dietetyczny
- Proste i skuteczne
- Przepisy na słodycze
- Rola bakterii jelitowych
- Wymiary: 15x21x1
- Waga: 250g
- Stron: 204
"Kiełki. Naturalny energetyk" Jadwiga Kempisty i Urszula Chorzępa
Spis treści:
- Od autorki .........................................................5
- Wstęp ...............................................................7
- Historia kiełków ................................................17
- Suche i żywe ziarno ..........................................21
- Witaminy .........................................................25
- Marko- i mikroelementy .....................................33
- Błonnik ............................................................39
- Inne składniki skiełkowanego ziarna ....................43
- Medycyna ziarna ...............................................47
- Przekiełkowane ziarno dwunastodniowe ...............67
- Jak kiełkować ziarno ..........................................73
- Ogólne zasady żywienia .....................................79
- Karoteny ..........................................................87
- Kalorie czy energia ............................................95
- Otyłość ...........................................................105
- Naturalne antybiotyki zawarte w żywieniu ............111
- Jak jeść skiełkowane ziarno ................................113
- Ilość stron: 124
- Wydanie I/2019
- okładka miękka
- Wydawnictwo: Hartigrama
Od Autorki:
Wszystkie wiadomości zawarte w tej książce są potwierdzone naukowo. Zawierają najnowsze osiągnięcia medycyny, biologii i fizyki. Starała się jako lekarz wykorzystać je w leczeniu naturalnym. Dzięki mojej ponad 40-letniej pracy osiągnęłam już wiele, np.udowodniłam,że jajko jest jednym z najlepszych produktów żywieniowych świata,a masło- jednym z najlepszych tłuszczów świata. Przywróciłam należyte miejsce takim produktom, jak kasza jaglana czy dynia.
Wiele wiadomości zawartych w tej książce jest jeszcze absolutnie obcych ludziom, którzy kierują naszym żywieniem i leczeniem. Nasi naukowcy nadal stosują margarynę w dietach ukierunkowanych na leczenie przewodu pokarmowego, gdy Stany Zjednoczone wycofały margarynę z produktów spożywczych, a stan Nowy Jork ustawowo zakazał używania jej w żywieniu. Jak Państwo widzicie, książka dla jednych jest zrozumiała, dla drugich może być kontrowersyjna. Gwarantuję jednak wyleczenie wielu chorób.
Szczegóły produktu
W tej samej kategorii
- Obecnie brak na stanie
- Obecnie brak na stanie
- Obecnie brak na stanie
- Obecnie brak na stanie
- Obecnie brak na stanie
Komentarze do produktu
Ocena uznania nie może zostać wysłana
Zgłoś komentarz
Raport wysłany
Twojego raportu nie można wysłać