Książka "Leczenie żywieniem"

Czytaj Rozdział 1

Dostępna również w wersji niemieckiej!

Autorka niniejszej książki jest lekarzem z ponad 40-letnią praktyką. W swojej działalności lekarskiej łączy różnorodne metody leczenia naturalnego jak: ziołolecznictwo, akupunktura, akupresura, homeopatia klasyczna z najnowszymi osiągnięciami medycyny światowej. Całość uzupełnia szczegółowo opracowanym programem zdrowego żywienia.
Naczelną zasadą stosowaną przez autorkę jest wieloaspektowe podejście do pacjenta, czyli traktowanie organizmu jako całość (holizm). Podejście holistyczne jest sposobem ujęcia problematyki niniejszej książki. Co za tym idzie - nie leczy się np. wątroby, ucha czy kolana, lecz cały organizm.

Autorka twórczo wykorzystuje tradycyjne i doświadczenia z zakresu zdrowego żywienia oraz lecznictwa pochodzące z rozmaitych kultur, między innymi chińskiej, żydowskiej, staropolskiej, łącząc je wszystkie z najnowszymi osiągnięciami medycyny molekularnej.

 

Spis treści:
rozdział 1 - Ogólne zasady żywienia
rozdział 2 - Przewód pokarmowy
rozdział 3 - Zegar biologiczny człowieka
rozdział 4 - Technika jedzenia
rozdział 5 - Łączenie pokarmów
rozdział 6 - Nieprawidłowe nawyki żywieniowe
rozdział 7 - Odbudowa przewodu pokarmowego
rozdział 8 - Estrogeny
rozdział 9 - Odżywianie w otyłości

rozdział 10 - Choroba wrzodowa żołądka
rozdział 11 - Kalorie czy energia?

rozdział 12 - Leczenie chlorofilem
rozdział 13 - Makro i mikroelementy

rozdział 14 - Medycyna ziarna
rozdział 15 - Leczenie akupunkturą

rozdział 16 - Akupresura

rozdział 17 - Kalendarz żywieniowy dla europy środkowej

rozdział 18 - Płyny uzupełniające

rozdział 19 - Cholesterol

rozdział 20 - Poznaj swój organizm i zaufaj mu

rozdział 21 - Prawdy i mity

rozdział 22 - Kilka uwag o kuchni

rozdział 23 - Przepisy na słodycze

 

Tytuł: "Leczenie żywieniem"

Autorki: Jadwiga Kempisty lek. med., Urszula Chorzępa

Stron: 212

Powrót